Pyszne potrawy z ogniska.

kociołek żeliwnyW lecie wiele osób spotyka się przy ogniskach. Spotkania takie, odbywają się zwykle na działkach i są równie fajne jak spotkania przy grillu. Jednakże o ile na grillu dzięki temu, ze pieczone produkty kładziemy na ruszt, możemy zrobić o wiele więcej rożnych potraw. Jak wiemy kiełbasa pieczona z kija i ziemniaki pieczone w popiele to zestaw obowiązkowy każdego spotkania przy ognisku. Nie musimy się jednak do tego ograniczać.

Świetnym elementem uzupełniającym palenisko, jest kociołek żeliwny na trójnogu, dzięki któremu możemy przygotować wiele pysznych potraw pieczonych, gotowanych i duszonych. Kociołek żeliwny nadaje się jednak nie tylko do przygotowywania wszelkiego typu dań jednogarnkowych, ale także można używać go jak naczynia żaroodpornego w piekarniku i piec mięsa i faszerowane papryki. Oczywiście kluczowe przy używaniu kociołka jest odpowiednie kierowanie ogniem, by temperatura w kociołku była stała. Dzięki używaniu kociołka żeliwnego możemy urozmaicić zwykłe spotkanie przy ognisku , gdzie króluje kiełbasa i ziemniaki z popiołu, Dzięki postawieniu nad ogniem kociołka z gotującym się gulaszem, golonką w piwie, lub jakimkolwiek innym daniem zwykle robionym w garnku, a któremu dym z ogniska może dodać ciekawą nutę smakową wędzenia. Oczywiście Kociołka żeliwnego można również używać na grillu, jeżeli jest on wystarczająco duży. W zasadzie każdy grill na którym zmieści się taki kociołek jest świetny do gotowania dań jednogarnkowych, a nie tylko kiełbasy i kaszanki z cebulą. Dlatego nie trzeba rezygnować z używania kociołka żeliwnego, jeśli nie posiadamy możliwości rozpalenia ogniska. Dzięki takiemu zabiegowi nasze spotkanie przy grillu może zyskać zupełnie nową jakość.

Kliknij i głosuj
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]